Marató de Barcelona

Entrevista a Paqui Lombardo sobre la Marató de Barcelona 2025

La Paqui ha estat, i és, un gran referent al nostre club com a atleta, i ara també com a entrenadora d’un grup que va creixent dia a dia i que es marca nous reptes cada any.

L’any passat van participar a la Marató de Nova York i aquest any han fet la Marató de Barcelona, però no acaba aquí, ja que tenen en agenda tres o quatre competicions més.

Avui li fem una entrevista sobre com els hi ha anat la recent Marató de Barcelona, que es va córrer el passat 16 de març.


Qui hi vau anar?

A la Marató de Barcelona vam ser un bon grup. A més dels quatre que vam anar a Nova York (la meva germana Susana i els meus cunyats Rafa i Joan), aquest any s’hi ha afegit la Maria Anguita, també atleta del nostre club i que de tant en tant ve amb nosaltres a algunes curses.

També van participar el meu fill Eric i la seva dona Cristina, que tenen els seus fills a l’escola del club.


Què us va semblar el traçat?

El traçat de la marató va canviar l’any passat per intentar que fos més pla i així incrementar la participació tant nacional com internacional.

I han aconseguit fer un recorregut espectacular: surt del Passeig de Gràcia, passa pels principals carrers de l’Eixample (Gran Via, Aragó, València, Mallorca), passant per davant de la Sagrada Família, i acaba a la zona de mar, passant per Colom, Port Olímpic i Diagonal Mar.

El final és molt especial, perquè no hi ha millor sensació per a un atleta que acabar els 42 km sota l’Arc de Triomf, celebrant així el teu triomf personal.


Esteu contents amb la marca que vau fer?

En general sí, ja que cadascú va competir al màxim de les seves possibilitats. Però en una competició tan llarga hi ha molts factors que poden influir.

Per exemple, en el meu cas vaig notar molt la manca d’entrenament durant les últimes tres setmanes, per manca de temps i per la pluja. Això va fer que el meu rendiment baixés molt als últims quilòmetres, acabant amb un temps superior a les 4 hores.

Pel que fa a la Susana, el seu rendiment va ser espectacular, fent 3h14min i quedant a només un minut de la seva millor marca personal. L’any que ve segur que la supera. A més, va quedar en quarta posició al Campionat de Catalunya de Marató en la seva categoria, molt a prop del podi.

En el cas del Rafa, el temps també va ser força bo (3h35min), però també va notar la manca d’entrenament al final.

Finalment, el Joan va patir la part més desagradable de la competició, ja que es va haver de retirar al quilòmetre 25 per una lesió al genoll. Esperem que es recuperi aviat i ens pugui acompanyar a les properes curses.


Hi va haver molta participació?

Sí, i aquest any s’ha superat amb escreix l’anterior rècord de participació, passant dels 21.000 participants de 2024 als 27.000 d’aquest any, amb la inscripció tancada des de fa més d’un mes.

El 60% dels participants van ser internacionals, procedents de 109 països diferents, cosa que demostra que Barcelona s’està convertint en un gran referent mundial en maratons, gràcies a l’atractiu turístic de la ciutat i al seu clima.

Tot i la gran quantitat d’atletes, en cap moment notes aglomeració, perquè la sortida està molt ben distribuïda en calaixos segons la teva marca personal.


Els barcelonins surten al carrer a animar?

Sí, la veritat és que sí. Sembla que Barcelona s’està posant al nivell d’altres maratons internacionals. A més de portar cada cop més participants, també atrau molts seguidors.

Durant tot el recorregut vam rebre el suport, ànims i aplaudiments de milers de persones. A més, com que portes el teu nom al dorsal, no parava de sentir el típic “Vamos Paqui”, i això et dona ales.

L’organització també habilita bastants espais d’animació amb música en directe durant tot el recorregut, cosa que també ajuda a seguir endavant.

El més espectacular és a la part final. Quan deixes el Port Olímpic i enfiles pel carrer Marina cap a la Ciutadella, t’envolten milers de persones a les dues bandes. Tot i que portes 40 km a les cames, és l’empenta final que necessites per arribar a la meta.


Alguna anècdota?

Doncs sí, a Barcelona em va passar el mateix que a Nova York.

Durant el recorregut, també tenim grups d’animació personals que intenten col·locar-se en diferents punts estratègics, especialment a la part final. Mentre la resta de corredors del nostre grup els van veure, jo no vaig veure a ningú. Sempre em passa el mateix! Potser perquè vaig molt concentrada o perquè soc molt despistada…

També vam tenir una anècdota divertida en forma de vídeo de YouTube. Un amic nostre ens va enviar un enllaç d’un youtuber que es gravava mentre corria. Ens va dir que miréssim el minut 12 i 10 segons.

Quan el vam veure, just en aquell moment la Susana estava avançant-lo, i coincidint amb aquest instant el youtuber decidia retirar-se per esgotament, cap al km 20. Podeu veure el vídeo aquí:

Vídeo de la Marató de Barcelona


Quines són les següents curses que fareu?

Un cop finalitzada la marató, el nostre grup ja està preparant les següents competicions.

Alguns participarem el 27 d’abril a la Marató del Mediterrani, una competició on es corre mitja marató en parelles masculines, femenines o mixtes. Volem fer dos o tres equips per intentar pujar al podi. A part de passar-ho bé, també anirem a competir.

Per a tot el grup hem fixat un objectiu més senzill: els 10 km de Pineda el 8 de juny. D’aquesta manera mantenim l’equip concentrat en un objectiu concret per no perdre el ritme d’entrenaments.

I potser l’any que ve ens plantegem tornar a fer una marató internacional, però d’això ja en parlarem.


Volem agrair molt especialment a la Paqui Lombardo per compartir amb nosaltres la seva experiència i la del seu grup a la Marató de Barcelona. També volem felicitar la Susana, en Rafa, en Joan, la Maria, l’Eric i la Cristina per la seva dedicació, esforç i companyonia, que són un exemple per a tots nosaltres.

Les competicions com aquesta són molt més que una simple cursa: són una font d’inspiració, un motiu per establir reptes personals i col·lectius, i una gran oportunitat per viure l’esport amb passió i il·lusió. Tant si es tracta de córrer una marató com de participar en curses més curtes, cada repte assolit ens acosta a una versió millor de nosaltres mateixos.

Animem tothom a sortir a practicar esport, sigui corrent, caminant o qualsevol altra activitat que us faci sentir bé. L’esport no només millora la salut física, sinó que també aporta benestar mental, confiança i una gran sensació de superació personal.

Gràcies, Paqui, i enhorabona a tot l’equip per aquests grans resultats!